معرفی چند غذای محلی خوشمزه ترشیز کهن

  • کد خبر : 424897
  • 05 اردیبهشت 1400 - 10:07
معرفی چند غذای محلی خوشمزه ترشیز کهن

کاشمر یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی است. این منطقه با نام ترشیز یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های ایرانیان از هزاران سال پیش بوده است.هر شهری ذائقه مخصوص به خودش دارد و طبق آن غذاهای محلی و سنتی شان نیز شکل می گیرد، کاشمر نیز یکی از این مناطقی است که زنان خوش سلیقه آن در طول هزاران سال برای هر فصلی از سال، غذاهای ویژه از ترکیب مواد و میوه های محلی تهیه نموده و طعمی متفاوت را بر سر سفره خانواده آورده اند. در این منطقه نان مصرفی خانواده نیز به چندین مدل درست می شود.

غذای محلی خراسان

در واقع، هر شهر و روستایی بسته به نوع مهارت و سلیقه مردمان آن منطقه، از گذشته تا به حال جهت تغذیه مناسب و مقوی خود از طریق استفاده کردن از گیاهان فصلی آن منطقه و با استفاده از گندم و جو و تبدیل آن‌ها به آرد چندین نمونه نان‌های محلی خوراکی مختلف و خوش مزه که اکثراً با افزودنی‌هایی مانند تخم مرغ، روغن و… به عنوان استفاده کردن در صبح و شب به عنوان یک وعده ی غذایی مقوی آماده می کردند. برای درست کردن این نان‌های محلی معمولاً از آتش هیزم استفاده می‌شود که طعم و مزه بهتری نسبت به شعله گاز دارد.

 

پخت نان خانگی

برخی از مردم منطقه کاشمر گندم مورد نیازشان را خود می‌کارند و اضافه آن را نیز به فروش می‌رسانند. آن‌ها بعد از تمیز کردن گندم، آن را به آسیاب برده، آرد می‌کنند و از آرد آن خمیر و در نهایت نان درست می‌کنند. این نان‌ها به اصطلاح خانگی خاصیت بسیار زیادی دارد، چون از آرد سبوس‌دار تهیه می‌شود.

پخت نان در روستاها به وسیله زنان خانه دار و با سلیقه آن شهر صورت می‌گیرد.

مرحله اول:

برای تهیه نان ابتدا آب ولرم و مقداری نمک و مایه خمیر را با آب مخلوط کرده تا به صورت خمیر درآید.


مرحله دوم:

بعد از ورآمدن خمیر، آن‌ها را به صورت زواله درمی‌آورند و به آرد مالش می‌دهند.


مرحله سوم:

تنور را آن‌قدر داغ می‌کنند که دیواره‌های تنور رو به سفیدی می‌گراید.


مرحله چهارم:

زواله‌های خمیر را پهن کرده و به وسیله رفیده به تنور می‌زنند و بعد از پخت بیرون می‌آورند و نان را به اندازه یک هفته به این طریق آماده می‌کنند.

در این شهر زنان روستاها در پخت نان تافتون، قطاب، فتیر، قلیفی، روغن جوشی، علفی و… مهارت دارند؛ همه این نان‌ها در نوع خود بی‌نظیر بوده و از طعمی بسیار عالی برخوردار هستند.

 


غذای محلی خراسان

اشکنه قروتی، یک بار امتحان کنید؛

مرحله اول:

ماستی که کره آن را گرفته باشند، در کیسه‌ای پارچه‌ای می‌ریزند تا آب آن گرفته شود.


مرحله دوم:

سپس آن‌ها را به صورت گلوله‌های کوچکی در آورده و در آفتاب خشک می‌کنند.محصول به دست آمده قروت نام دارد، اگر از ماست استفاده شده برای قروت، کره گرفته نشده باشد، قروت چرب‌تر است.

قروتی که از شیر گوسفند به دست آمده باشد بهتر از محصول شیر بز و قروت حاصل از شیر بز بهتر از شیر گاو است.


روش پخت:

برای پخت اشکنه قروتی، ابتدا قروت‌ها را برای چند ساعت بخیسانید.

مرحله دوم:

سپس آن‌ها را در ظرف سفالی بزرگی که کمی آب دارد می‌سایند.


مرحله سوم:

دوغ حاصل از سایش قروت در آب را به میزان دل خواه آماده کرده و آن را با پیاز رنده شده بورانی شده که به نعناع و یا آویش تف داده‌اند، اضافه می‌کنند.


مرحله چهارم:

قبل از آنکه این غذا به جوش بیاید اجاق را خاموش می‌کنند.


مرحله پنجم:

مغز گرودهایی را که قبلاً در هاون خرد کرده‌اند، داخل کاسه ریخته و اشکنه را در کاسه‌ها می‌کشند؛ نان خشک را در آن تریت کرده و با سبزی تازه و یا پیاز آن را میل می‌کنند.


غذای محلی خراسان

اشکنه بلغور با شیر، طعمی متفاوت

مرحله اول:

گندم را که قبل بلغور کرده اید با شیر به صورت برنج و کته دم ‌کنید.


مرحله دوم:

قبل از دم نمودن، به آن نمک و ادویه لازم را اضافه می‌کنند. پس از پختن کامل، آن را کنار گذاشته تا سرد شود.

پس آن را خشک کرده و در کیسه‌های کوچک پارچه‌ای نگهداری می‌کنند. در هنگام تهیه اشکنه آن، ابتدا پیاز را با کمی ادویه و قرمه (گوشت تف داده شده) تف می‌دهند، سپس به ازای هر نفر قاشق غذاخوری بلغور اضافه کرده و با حرارت ملایم، مقداری آن را نگهداری می‌کنند، سپس آب اضافه کرده و به اندازه کافی آن را می‌جوشانند تا مقدار کمی از آب آن تبخیر شود، پس از آن غذا آماده است.


غذای محلی خراسان

روغن شیره، بسیار شیرین و دلچسب

مرحله اول:

ابتدا کمی روغن در تابه ریخته تا داغ و سرخ شود.


مرحله دوم:

سپس برای هر نفر نصف لیوان شیره انگور را به روغن اضافه می‌کنند.


مرحله سوم:

پس از آن که شیره خوب داغ شد، نان‌های تازه خرد شده را به آن اضافه کنید.


مرحله چهارم:

در حالی که آن‌ها را زیر و رو می‌کنید به مدت یکی دو دقیقه روی اجاق نگه دارید، سپس آن را برداشته و میل کنید.

>>>بیشتر بخوانید:

غذاهای مخصوص رمضان در استان های مختلف ایران


غذای محلی خراسان

اشکنه گوجه فرنگی برای کسانی که طعم ترش دوست دارند.

مرحله اول:

در یک تابه کمی روغن ریخته و پیاز را همراه با ادویه و گوجه فرنگی در روغن سرخ کنید.


مرحله دوم:

مقداری آب به آن اضافه کنید.


مرحله سوم:

در صورت تمایل می‌توان قبل از اضافه کردن آب به آن سیب زمینی، عدس و قُرمه نیز اضافه کرد.


مرحله چهارم:

اجازه دهید تا مواد خوب به خرد هم بروند و جا بیفتند پس از آن که غذا اصطلاحاً جا افتاد گاز را خاموش کنید.

 


اشکنه نیلکوک، کسانی که از غذای خشک خسته شده اند.

طرز تهیه آن شبیه اشکنه گوجه است البته عدس اضافه نکنید ولی سیب‌زمینی آن را خوش مزه می‌کند.

اشکنه دَنَه، بسیار خوش مزه

مرحله اول:

ابتدا دانه خربزه را خشک کنید.


مرحله دوم:

کمی آن را تف دهید تا مزّه خامی آن از بین برود.


مرحله سوم:

سپس دانه ها را کوبیده و آن‌ها را خوب بمالید تا به روغن بیاید.


مرحله چهارم:

به آن‌ها آب اضافه کنید تا پوست دانه‌ها از مغزِ کوبیده شده جدا شود. اگر خوب جدا نشد به وسیله صافی پوست را از مغز مخلوط با آب جدا کنید.


مرحله پنجم:

روغن را در تابه داغ کنید، سپس مغز دانه‌های ساییده شده که با آب مخلوط شده و آماده است، داخل روغن داغ ریخته و قبل از جوش آمدن آن را از روی شعله بردارید.


مرحله پنجم:

مقداری گردوی نرم شده به آن اضافه کنید. حالا یک غذای خوش مزه و آبکی محلی آماده شده است که با سبزی یا پیاز آن را میل کنید.


اشکنه بنه، طعمی متفاوت

این غذا مانند اشکنه دَنه است اما در این غذای محلی به جای دانه خربزه از بنه (گیاهی است از سرده پسته) استفاده کنید.

مرحله اول:

آن را بکوبید و آنقدر بمالید تا به روغن بیاید.


مرحله دوم:

سپس پوسته را از مغز کوبیده شده جدا کنید.

این غذا مانند اشکنه دَنَه آماده می‌شود و با سبزی و پیاز خورده می شود. این عذا غذایی خوشمزه و مقوی است.


کم جوش (کل جوش)

کم‌جوش غذایی بسیار ساده و خوشمزه محلی است.

مرحله اول:

ماست چکیده یا مَشکی را خوب با آب مخلوط کنید.


مرحله دوم:

پیاز را ریز کرده و در روغن سرخ کنید و نعناع خشک را به آن اضافه کنید.


مرحله سوم:

مخلوط ماست مَشکی و آب را به پیاز داغ و نعناع اضافه کنید و مقداری گردو نرم کرده داخل آن بریزید و قبل از این که به جوش بیاید آن را از روی آتش بردارید.

لینک کوتاه : https://www.news.ir/?p=424897
  • نویسنده : نرگس قوامی

برچسب ها

ثبت نظر

-