سردرد بعد از افطار یکی از شایعترین شکایتهای روزه داران در ماه مبارک رمضان است. از علل بروز این عارضه میتوان به کاهش دریافت مایعات و به دنبال آن، کاهش حجم خونِ در گردش و تغییر در میزان خونرسانی به مغز، در طول روزه داری اشاره کرد.
سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: سردردهای بعد از افطار، نتیجه مصرف مواد غذایی حجیم نظیر برنج، گوشت، مرغ، نان و سیبزمینی بلافاصله بعد از افطار است.
دکتر آزاده نجارزاده ، با اشاره به ضرورت مدیریت صحیح مصرف انواع مواد غذایی در فصول مختلف به ویژه در ماه مبارک رمضان، تاکید کرد: روزهداری در فصول گرم سال، مستلزم رعایت شرایط ویژه در مصرف موادغذایی است.
وی در این رابطه مصرف سحری را از جمله ضروریات روزهداری دانست و بیان کرد: استفاده از موادغذایی پروتئینی مانند گوشت، تخممرغ و حبوبات، نقش مهمی در به تعویق انداختن حس گرسنگی در فرد روزهدار ایفا میکند.
<<<بیشتر بخوانید:
علت اصلی سردرد در روزه داران چیست؟
نجارزاده با بیان این که اندوخته مواد غذایی برای تحمل گرسنگی از ویژگیهای مصرف مواد پروتئینی در وعده سحری است، عنوان کرد: روزهداران میتوانند به منظور مدیریت مصرف مواد غذایی در ایام ماه رمضان، نسبت به مصرف انواع غذاهای حاضری و موادغذایی دارای پروتئین به صورت گردشی در وعدههای سحری و شام اقدام کنند.
سردرد بعد از افطار
این متخصص تغذیه در همین ارتباط تاکید کرد: روزهداران باید از خوردن غذای اصلی بلافاصله پس از افطار خودداری کنند و روزه خود را با آب جوش، شیر گرم، خرما، عسل و مواد غذایی مشابه، افطار و حداقل نیم ساعت بعد از آن، غذای اصلی را میل کنند.وی با تاکید بر اینکه در وعده افطار غذاهایی که سریع هضم میشوند، مصرف شوند، گفت: سردردهای بعد از افطار، نتیجه مصرف مواد غذایی حجیم نظیر برنج، گوشت، مرغ، نان و سیبزمینی بلافاصله بعد از افطار است.
راههای جلوگیری از تشنگی
نجارزاده در مورد راههای جلوگیری از تشنگی نیز اظهار کرد: روزهداران میتوانند با مصرف میوه و سبزیجاتی از قبیل کاهو، کلم و هویج و غیره که حاوی مقادیر قابل توجهی آب هستند، در هنگام صرف وعدههای سحر و افطار، آب مورد نیاز بدن را در طول مدت روزهداری تأمین کنند.
سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان نیز تصریح کرد: مدیریت صحیح مصرف لبنیات، کربوهیدراتها و سبزیجات در ماه رمضان میتواند موجب تعویق گرسنگی، تشنگی و هضم مناسب مواد غذایی شود.