حالا باید دید شورای ۳ نفرهای که تأیید صلاحیت نامزدها را برعهده دارد، نامه سازمان بازرسی را ملاک قرار میدهد یا اساسنامه فدراسیون فوتبال را؟
در اساسنامه فدراسیون هیچ اشارهای به بازنشستگی نشده است. اساسنامه میگوید نامزدها باید زیر ۶۵ سال باشند، اما قانون پارلمان- همان که باعث استعفای ساکت و کفاشیان و سایر بازنشستهها شد- به صراحت روی قطع همکاری با بازنشستهها تأکید دارد. در شورای ۳ نفره طبق قانون رئیس حراست فدراسیون، دبیرکل فدراسیون و نماینده وزارت ورزش مسئولیت بررسی صلاحیت نامزدها را برعهده میگیرند. این وسط موضع نماینده وزارت ورزش که روشن است. مهدی علینژاد سرپرست موقت معاونت ورزشی وزیر ورزش و جوانان صراحتاً در تلویزیون گفته طبق دستور سازمان بازرسی کل کشور بازنشستهها نمیتوانند رئیس، نایبرئیس، دبیرکل و خزانهدار فدراسیون شوند. پس طبیعی است علینژاد قصد تأیید صلاحیت بهاروند را نداشته باشد. در نقطه مقابل ابراهیم شکوری دبیرکل موقت فدراسیون هم کاملاً طبیعی است خواهان اجرای مو به مو اساسنامه فدراسیون باشد و حتی روی تأیید صلاحیت بازنشستهها پافشاری کند و باید دید موضع رئیس حراست فدراسیون چیست و خروجی نشستهای این شورای ۳ نفره چه خواهد بود. هرچه هست این گروه باید خیلی بیسر و صدا همه چیز را جلو ببرد. دلیل محرمانه ماندن نامه سازمان بازرسی هم همین است. اگر به طور علنی اعلام شود یک نهادی خارج از تشکیلات فوتبال خواهان حذف بازنشستهها از انتخابات فدراسیون فوتبال است، شاید دوباره شائبه دخالت دولت در فوتبال پیش بیاید و بحث تعلیق فوتبال ایران وسط کشیده شود. هرچند قانون منع به کارگیری بازنشستهها هیچ ربطی به دولت ندارد و این تصمیمی است که از سوی پارلمان ایران اتخاذ شده و نمیتواند مصداق دخالت سیاست در ورزش باشد، اما به هر حال کم نیستند کسانی که دوست دارند به هر بهانهای چماق تعلیق را به دست بگیرند و ما را از احتمال تعلیق فوتبال ایران بترسانند. حتی شایعه شده یکی از بازنشستهها تهدید کرده اگر صلاحیتش برای انتخابات تأیید نشود بحث را به فیفا میکشاند و بازی انتخابات را به هم میزند.
در چنین شرایطی باید دید سران فعلی فدراسیون و وزارت ورزش برای برون رفت از خطر تعلیق و مشکلات جانبیاش به چه تفاهمی میرسند. امروز مهلت ۷ روزه نامزدها برای گرفتن ۱۰ امضا به پایان خواهد رسید و از امروز نامزدهایی که موفق به جمعآوری امضاها شده باشند، وارد مرحله بررسی صلاحیت میشوند. بودن یا نبودن بازنشستهها در نتیجه نهایی انتخابات هم تعیینکننده خواهد بود. اگر به بازنشستهها مجوز ندهند، خروج اجباری بهاروند از جمع نامزدها، شانس قریب را برای ریاست افزایش میدهد و معادلات نایبرئیسی را هم دستخوش تغییر خواهد کرد. خارج از کشمکشهای قانونی، یک عده معتقدند نباید فوتبال را از مدیران باتجربه خالی کنیم و در نقطه مقابل عدهای هم اعتقاد دارند بازنشستهها باید بروند تا میدان برای جوانترها باز شود.
کارشناسان هم تلفیق مدیران جوان و مشاوران باتجربه را بهتر از حفظ بازنشستهها در مناصب کلیدی میدانند، اما کیست که نداند در این فوتبال کسی برای کارشناسان تره هم خرد نمیکند! که اگر غیر از این بود، الان اسکوچیچ سرمربی تیم ملی نبود و فدراسیون فوتبالمان این اوضاع و احوال را نداشت.
بازنشستهها در فدراسیون فوتبال باشند یا نباشند؟
کارشناسان و صاحبنظران پاسخ میدهند
محمدمهدی تندگویان: جوان بیتجربه که نمیتواند مشاور باشد!
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، در این خصوص گفت: بیاعتمادی به جوانان و مدیران جوان چه زمانی تمام خواهد شد؟ جوان بیتجربه که نمیتواند مشاور باشد بلکه این مدیران هستند که باید پستها را ترک کنند و به عنوان مشاور کنار مدیران جوان قرار بگیرند. مدیران و مسئولان باید به جوانها باور و اعتماد داشته باشند و این موضوع حتی به هیچ بخشنامه و دستوری هم نیاز ندارد. من معتقدم بازنشستهها باید جای خود را به مدیران جوان و باانگیزه بدهند و خودشان نقش مشاور را ایفا کنند.
ناصر نوآموز: تجربه حرف اول و آخر را در مدیریت میزند
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال در این خصوص گفت: در بحث مدیریت ورزش، تجربه و دانش حرف اول و آخر را میزند. فوتبال همانقدر که به نیروهای جوان و تحصیلکرده نیاز دارد، به همان اندازه هم به مدیران کاربلد و باتجربه نیاز دارد. به اعتقاد من ما باید طبق قوانین فیفا عمل کنیم و طوری نباشد که مدیران باتجربه خودمان را خانهنشین کنیم و این به ضرر فوتبال خواهد بود. ضمن احترام به قوانین داخلی ما باید برخی ملاحظات را هم در نظر بگیریم و مدیران موفق را حفظ کنیم.
بیژن ذوالفقارنسب: باید به قوانین احترام گذاشت
کارشناس فوتبال کشورمان در این خصوص گفت: باید از تجربیات مدیران باتجربه و کاربلد در جای خودش استفاده کرد. اینکه قوانین اجازه نمیدهد مدیران بازنشسته وارد انتخابات شوند، باید به آن احترام گذاشت. افراد باتجربه میتوانند در جاهای دیگری از این رشته حضور داشته باشند و تجربیات خودشان را به نسل جوان انتقال دهند. من معتقدم با تلفیقی از مدیران جوان و مدیران باتجربه میتوان چرخ فوتبال را به خوبی چرخاند و از طرفی قوانین کشوری را هم لحاظ کرد.
ابراهیم قاسمپور: بازنشستهها نیایند، بهتر است
کارشناس فوتبال کشورمان در این خصوص گفت: به نظرم بازنشستهها نباید وارد فدراسیون فوتبال شوند و ما باید دنبال نیروهای جوان، باانگیزه و متخصص باشیم و همین نیروهای جوان وقتی روی کار آمدند از مدیران باتجربه و پیشین فقط به عنوان مشاور استفاده کنند تا با تلفیقی از تجربه و جوانی، بتوانیم امورات را پیش ببریم. مدیران جوان ذهن پویاتری دارند و میتوانند خلاقیت و نوآوری از خودشان نشان دهند. در کل من مخالف حضور بازنشستهها هستم.
خداداد افشاریان: ۶۵ سال به بالا نباید هم شرکت کنند
رئیس هیئت فوتبال کهگیلویه و بویراحمد در این خصوص گفت: من یکی از اعضای مجمع فدراسیون فوتبال هستم و تا جایی که میدانم، طبق اساسنامه تأیید شده از سوی وزارت ورزش و جوانان فقط افراد ۶۵ سال به بالا بازنشسته محسوب میشوند و افرادی که کمتر از این سن را دارند، مجاز هستند در انتخابات شرکت کنند. اگر از بین نامزدهای حاضر در انتخابات کسی ۶۵ سال به بالا بود، حق شرکت ندارد، ولی در غیر این صورت نمیتوان جلوی افراد جوانتر را گرفت.