کد خبر: ۱۳۸۹۲۵
تاریخ انتشار: سه شنبه ۰۳ دی ۱۳۹۸ – ۰۸:۰۵
گفتگوی یکی از مسئولین وزارت بهداشت با نیوز:
یکی از مشکلات ما در بحث مواد غذایی “عدم تعریف شبکه ی درست توزیع، نگهداری و عرضه ی غذا ” در کشور است و درصد زیادی از بازار ما به طور سنتی اداره می شود.
خبرنگار نیوز گفتگویی اختصاصی با سید رضا غلامی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت انجام داده و در خصوص وضعیت بهداشت نگهداری کالاها در خارج از مغازه ها صحبت کردند.
نگهداری کالاها در خارج از مغازه مجاز نیست!
وی گفت: مغازه ها مجاز نیستند هیچ گونه وسایل خوراکی، آرایشی و بهداشتی را خارج از مغازه بگذارند. از طرفی برخی کالاها در داخل مغازه هم باید جایی نگه داری شوند که دور از نور آفتاب و رطوبت بالا باشند و یا برخی در درجه ی حرارت زیر صفر نباید نگهداری شوند و غیره.
او افزود: شرایط نگهداری هر کالا روی آن درج شده بنابراین مغازه داران باید طبق شرایط نگهداری تعریف شده بر روی جلد، جعبه یا بسته ی هر ماده عمل کنند.
غلامی اضافه کرد: برخی کالاها شرایط خاصی دارند که علاوه بر نبودن در جلوی نور آفتاب نباید خارج از یخچال باشند مانند فرآورده های لبنی. مگر اینکه این مواد استریل باشند مانند شیر استریل که می توانند داخل یخچال نباشند و در داخل مغازه نگهداری شوند اما باز هم دور از نور آفتاب بودن بسیار اهمیت دارد.
تکلیف محصولات روباز و فله ای چیست؟
وی همچنین گفت: نگهداری از مواد به زمستان و تابستان ربطی ندارد و این بهانه های بی مورد برخی مغازه داران است که برای گذاشتن مواد در خارج از مغازه مطرح می کنند و می گویند مثلا در زمستان هوا سرد است و مشکلی پیش نمی آید در حالیکه این استدلال اصلا درست نیست.
مهندس غلامی با بیان اینکه برخی محصولات به صورت فله ای و باز عرضه می شود مثلا غلات، آجیل و حبوبات، ادامه داد: این مواد هم نباید روباز در خارج از مغازه فروخته شود، اما متأسفانه یکی از مشکلات ما در بحث مواد غذایی “عدم تعریف شبکه ی درست توزیع، نگهداری و عرضه ی غذا” در کشور است و هنوز بازار ما به طور سنتی اداره می شود.
او خاطر نشان کرد: مثلا در دهه ی ۸۰ ما در بحث آجیل این را گفتیم که بهتر است آجیل را بسته بندی بفروشید نه فله ای اما اگر می خواهید باز بفروشید، داخل ظروفی بگذارید که درب روی آن شیشه ای یا گلاسه ای سفید باشد که مشتری هم ببیند.
آجیل و حبوبات روباز بیرون از مغازه را بخریم یا نخریم؟
همچنین رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت در اینباره به نیوز گفت: آجیل روباز که بیرون مغازه گذاشته می شود، گرد و غبار و آلودگی محیط روی آن می نشیند و چون مردم آجیل های مغز شده را پس از خرید بلافاصله مصرف می کنند، احتمال آلودگی ثانویه و بیماری وجود دارد.
سید رضا غلامی تأکید کرد: مردم و مشتریان نباید محصولات خارج مغازه را خریداری کنند و اگر کالای مدنظرشان در داخل مغازه بود بخرند. البته در داخل مغازه هم باید ببینند شرایط نگهداری کالاها به چه صورت است.
وی گفت: مردم در صورت تشخیص به عدم نگهداری درست کالاها از خرید امتناع کنند و در صورتیکه با تخلفات در این حوزه مواجه شدند سامانه ۱۹۰ ما آماده ی پاسخگویی خواهد بود.
وزارت صمت باید به فکر بازار شبکه ای باشد!
غلامی درخواستی هم از واحدهای صنفی داشت: برای رعایت حقوق مردم نکات بهداشتی در خصوص نگهداری کالاها را رعایت کنید و چون می دانیم که علاوه بر مسائل اخلاقی و بهداشتی ما مسلمان هستیم و عدم رعایت حقوق مردم اشکال شرعی دارد.
این مسئول وزارت بهداشت بیان داشت: وزارت صمت واحد های صنفی را تعریف کرده اند و محدوده آن ها مشخص است بنابر این به طور قانونی مغازه داران خارج از محدوده نباید به عرضه ی محصولات خود بپردازند.
او پیشنهادی هم برای وزارت صنعت معدن و تجارت داشت: همانطور که این وزارتخانه کار نظارت و کنترل اصناف را برعهده دارد، باید ضمن ساماندهی بازار سنتی، به فکر بازار سیستماتیک و شبکه ای باشد.
نقش اثرگذار اتحادیه های صنفی در کاهش تخلفات مغازه داران
غلامی با اشاره به اینکه برخی مغازه داران با بهانه های مختلف مانند نداشتن جا، کالاها را خارج مغازه نگهداری می کنند، گلایه ای هم از سازمان های مربوطه داشت: بازرسین وزارت بهداشت به تنهایی نمی توانند بر همه ی مغازه ها نظارت کنند و متاسفانه شهرداری ها و اتحادیه های صنفی هم همکاری خوبی با ما ندارند.
رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت در آخر به نیوز گفت: بازرسین ما مکاتبات زیادی با اتحادیه های صنفی مربوطه داشته اند و اخطارهای لازم را به مغازه داران متخلف می دهند که حتی فعالیت برخی از آن ها به تعطیلی موقت کشیده می شود اما برای از بین بردن برخی عادت هایی غلط (گذاشتن کالاها بیرون از مغازه) اتحادیه های صنفی اثرگذاری بیشتری خواهند داشت.
گفتگو: مشکات سخاوتی