نیوز: صدایی را که در گوش یا سر بیمار، بدون منبع خارجی به وجود آید و ادامهدار باشد وزوز گوش گفته می گویند. وزوز گوش شنیدن صدای خاصی شبیه صدای زنگ در گوش که ممکن است در یک گوش، هر دو گوش و یا حتی سر احساس شود و آزاردهنده است.
فرکانسهای متفاوتی این صدا دارد که به صورت زنگ زدن، صدای خش خش، صدای باد، غرش، فش فش، سوت و.. شنیده میشود.این صدای وزوز گاهی موارد شدت زیادی دارد که به هم ریختگی اعصاب انسان میشود و باعث اختلال در زندگی طبیعی فرد می شود.
در برخی موارد هم خفیف و موقتی است و پس از مدت کوتاهی رفع میشود. برای مثال هنگامی که فرد در معرض صداهای بلند قرارمیگیرد، ممکن است برای چند دقیقه دچار این گونه وزوز شود که خود به خود با استراحت صوتی رفع میشود.
کاهش شنوایی
اما دربرخی موارد هم وزوز گوش دائمی میشود و موجبات آزار و اذیت فرد مبتلا می شود و در تمام طول زندگی همراه فرد است. معمولا”وزوز گوش باعث کاهش شنوایی همراه می باشد.
وزوز گوش یک علامت است، نه یک بیماری و علت آن تاکنون نا شناخته باقی مانده است.حدودا وزوز گوش در سن چهل تا هفتاد سالگی شیوع بیشتری دارد و شیوع آن در زن و مرد هر دو به نسبت مساوی است.
وزوز گوش را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
عینی
ذهنی
۱) وزوز گوش عینی به وسیله فرد معاینه کننده در زمان سمع مجاری گوش، یا اطراف آن با گوشی قابل شنیدن است و علت آن عبارت است از:
اختلالات عروقی مانند گلوموس تمپانیک، مشکلات شیپور استاش، اختلالات عضلانی و نقص در دستگاه عصبی مرکزی می باشد.
۲) وزوز گوش ذهنی که از نوع عینی شایع تر است علت های زیادی دارد :
۱- علل گوشی، مانند مشکل پیر گوشی، کم شدن شنوایی که از صدا، بیماری منییرز، اتواسکلروز، فشردگی جرم گوش، عفونت گوش خارجی، جسم خارجی در گوش، یا تومورنورینوم اکوستیک ناشی می شود.
۲- علت های متابولیک، مثل:
پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، تری گلیسیرید بالا، کمبود ویتامین A و B همچنین دیابت مهار نشده .
۳- به علت عصبی بودن، مثل:
شکستگی قاعده جمجمه، آسیب whiplash (که آسیب ناشی از رفت و برگشت اتفاقی سر وگردن در تروما که موجب آسیب به عروق و اعصاب گردنی نیز می شود)، مولتی پل اسکلروز (MS) و مننژیت.
۴- به دلیل دارویی مانند:
آسپیرین، داروهای ضد التهابیِ غیر استروئیدی، شبیه (ایبوپروفن، ایندومتاسین) که ضد افسردگی های هتروسیکلیک مثل آمی تریپتیلین، ترازودون، داروهای دیورتیک مثل فورسماید همچنین داروهای ضد سرطان، فلزات سنگین، کنین، ضد بارداری خوراکی، پروپرانولول، کافئین، الکل، کوکائین، ماری جوآنا می باشد.
۵- به دلیل روانی مانند:
افسردگی، اضطراب.
۶- علل مربوط به اختلالات مفصل تمپورومندیبولار فک.
از علت های دیگری که می توان نام برد:
آلودگیهای صوتی در محیطهای صنعتی یا کارگاهی یا نظامی یا مناطق شلوغ و پر سر و صدای شهری مهمترین عاملی که باعث به وجود آمدن این عارضه است می باشد.بعداز اتمام جنگ تحمیلی، بیشتر رزمندگانی که در جنگ شرکت داشتند از این عارضه احساس ناراحتی کردند.
کار کردن با هدفنها و هدستها از شایعترین دلایل ایجاد عارضه گوش در میان افراد به خصوص جوانان بوده که والدین باید توجه خاصی به این موضوع داشته باشند.
>>>بیشتر بخوانید:
نکاتی ساده که به طولانی شدن عمر گوشی شما کمک می کند!
چگونه ارزیابی و تشخیص داده می شود
برای تشخیص، دانستن شرح حال و معاینه بالینی کاملا ضروری است همچنین برای کامل کردن ارزیابی، لازم است آزمون های عملکرد شنوایی، آزمون های عملکرد مخچه و معاینه استاندارد اعصاب مغزی و لمس و سمع و گردن صورت گیرد.
برخی آزمایشات نیز ضروری به نظر می رسد. آزمایشاتی مانند: آنالیز خون جهت تشخیص تیروئید، شمارش کامل سلولهای خونی، وضعیت چربی خون که باید انجام شود.همچنین اقداماتی دیگر برای تشخیص، مانند استفاده از عکس برداری، سی تی اسکن، ام.آر.آی جهت کامل کردن بررسی تشخیص در موارد ضروری به نظر می رسد.
راه درمان
با توجه به علت های مختلف، وزوز گوش در حال حاضر درمان قطعی مشخص نیست و هدف درمان بر مهار وزوز گوش متمرکز شده که باید پیشگیری شود و پیشگیری شامل کم کردن مواجهه با صدا، و قطع دارویی که امکان دارد در ایجاد وزوز گوش موثر باشد و کنترل ناهنجاری های متابولیکی و تغذیه ای نیز حائز اهمیت است.
نخوردن شکلات، قهوه، چای و سیگار نیز تاثیرگذار است. فرد بیمار می تواند از روشهای خانگیِ ماسکه کردن، مثل صدای ملایم و ثابت تلویزیون یا رادیو در شب نیز استفاده کند که در بهبود وضعیت او بسیار تاثیرگذار است. درمان دارویی در مواردی که جزء روانی بیماری زیاد است، از داروهای آرامبخش نیز می توان استفاده نمود.
در موارد دیگر می توان از زایلوکائین، والپروئات سدیم، ویتامین ها، اسید نیکوتینیک، روی، آنتی هیستامین، بلوکرهای کانال کلسیم و شل کننده های عضلانی استفاده نمود.در موارد دیگر میتوان از برخی وسایل از جمله سمعک هم استفاده کرد.