جشن شب یلدا یکی از قدیمی ترین جشن های ایرانی است که در بلندترین شب سال، زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) برگزار می شود. در این شب به دیدار بزرگترهای خانواده می روند، گرد هم جمع شده و ضمن صرف شام و خوردن میوه و تنقلات، تا دیر وقت به گفتگوهای صمیمانه می پردازند.
یلدای امسال با سالهای قبل متفاوت است. یلدایی که ذاتش دیدوبازدید و دورهمی بود، حالا امسال باید بدون هیچ دورهمی برگزار شود. ویروس کرونا آمد و خیلی چیزها را تغییر داد، از آداب و معاشرتها گرفته تا سنتها و مراسمات مختلف. حالا هم نوبت به یلدای دوستداشتنی رسیده.
اما ترجیح میدهیم امسال را در خانه بمانیم تا بتوانیم یلدای بعدی را در کنار یکدیگر جشن بگیریم. درست است که آن شور و هیجان و تهیه خوردنی های یلدایی بهخاطر دورهمیها بود، اما در این شرایط پیشنهاد میکنیم برای روحیهی خودتان، خوراکیهای سادهی یلدایی آماده کنید. امروز در این مطلب تصمیم گرفتیم چند نوع از خوردنی های یلدایی را به شما عزیزان آموزش دهیم. پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطلب، با ما همراه باشید.
>>>بیشتر بخوانید:
طرز تهیه خورش مسما گیلانی؛ غذایی برای شب یلدا
خوردنی های یلدایی
بیسکوییت شکلاتی اناری
بیسکوییت شکلاتی اناری یکی از خوشمزهترین و سادهترین خوراکیهاییست که میتوانید برای شب یلدا استفاده کنید.
مواد لازم:
- بیسکویت ساقه طلایی یا پتیبور
- نان تارت کاسهای یا سبدی شکل
- شکلات تختهای
- دانه انار و خلال پسته
طرز تهیه:
۱. ابتدا شکلات را خرد کرده و روی بخار کتری بگذارید. زمانی که نصف شکلات آب شد، از روی بخار کتری برداشته و هم بزنید تا یکدست و شکلات کاملا آب شود.
۲. مرحله بعد، نان تارت را با ظرافت و با چاقو ارهای برش بزنید و به دو قسمت تقسیم کنید.
۳. در آخر هم، بیسکوییت را در شکلات بزنید و دیگر لبههای تارت رو هم به شکلات آغشته کنید و روی بیسکوییت قرار دهید و در آخر با انار و خلال پسته (اختیاری) تزیین کنید. بعد هم کمی اجازه دهید تا شکلات خودش را بگیرد.میتوانید کمی در یخچال بگذارید. نوش جان!
ژلهی هندوانهای
ژلهی هندوانهای طرز تهیه بسیار آسانی دارد.
مواد لازم:
- هندوانه کوچک یا پرتقال نرسیده، و یا نارنگی نرسیده سبزرنگ
- ژله قرمز رنگ: یک بسته
- آب جوش: یک لیوان
- آب سرد: یک لیوان
طز تهیه:
۱. ابتدا هندوانه را از وسط نصف میکنیم و محتویات درونش را خالی میکنیم. دقت کنید پوست هندوانه نباید سوراخ شود. نیازی نیست خیلی پوست را نازک کنید.
۲. در مرحله بعدی پودر ژله آماده را با یک لیوان آب جوش مخلوط میکنیم. وقتی پودر زله کاملا حل شد، آب سرد را به آن اضافه کنید.
۳. حالا ژله را درون پوست هندوانه بریزید و در یخچال بگذارید تا به اصطلاح خودش را بگیرد.
۴. بعد از اینکه ژله کاملا سفت شد، از یخچال درآورده و آن را برش بزنید. میتوانید از شکلات چیپسی مدل اشکی هم به عنوان تخمههای هندوانه در تزئین استفاده کنید. ژله شما آماده است. نوش جان! (میتوانید بهجای پوست هندوانه، این ژله را در پوست پرتقال و یا نارنگی) درست کنید.
کیک هندوانهای بدون فر
کیک هندوانهای، یک کیک بسیار زیبا و خوشطعم است که طرز تهیه بسیار راحتی دارد و از همه مهمتر نیاز به فر ندارد و میتوانید در ماهیتابه یک کیک زیبا و خوشمزه درست کنید.
مواد لازم:
- آرد شیرینی پزی: ۲ پیمانه (پیمانه شیرینی پزی)
- تخم مرغ: ۳عدد
- وانیل: ۱قاشق مربا خوری
- بیکینگ پودر: ۱قاشق چایی خوری
- روغن مایع:نصف پیمانه
- شکر: ۱ پیمانه
- شیر: ۲/۳ پیمانه
- رنگ خوراکی سبز و قرمز
طرز تهیه:
۱. ابتدا تخممرغ، وانیل و شکر را با همزن بزنید تا کرمی رنگ و کشدار شود.
۲. بعد شیر و روغن زا اضافه کنید و کمی هم بزنید تا مخلوط شود.
۳. آرد و بکینگ پودر را دوبار الک کنید و در سه مرحله به مواد اضافه کنید و با لیستک بهصورت دورانی آرام هم بزنید. فقط به اندازهای که آرد با مواد مخلوط شود. در صورت هم زدن زیاد، کیک پف نمیکند.
۴. حالا مواد کیک را به سه قسمت، در سه ظرف جداگانه تقسیم کنید. اندازهی سه قسمت موادی که تقسیم کردید باید بهصورت بیشتر، متوسط و کمتر باشد. حالا رنگ خوراکی سبز رنگ را به ظرفی که مواد بیشتری دارد اضافه کنید، قسمت متوسط را ساده نگه دارید و به ظرفی که مواد کمتری دارد رنگ قرمز اضافه کنید و مخلوط کنید تا رنگ موادتان یکدست شود.
۵. در آخر ماهیتابه را روی شعله بگذارید و کف آن را چرب کنید. بعد ابتدا مواد کیک سبز رنگ را در مرکز ماهیتابه بریزید و بگذارید، بعد مواد سادهی کیک را دقیقا در مرکز ماهیتابه و روی مواد سبز بریزید و در آخر مواد قرمز رنگ را بههمین صورت بریزید. در ماهیتابه را پارچه بپیچید و زیر ماهیتابه را هم شعله پخشکن بگذارید و شعله را کم کنید. بعد از سی دقیقه با خلال دندان کیک را چک کنید اگر پخته بود شعله را خاموش کنید. میتوانید از شکلات چیپسی برای تزئین تخمههای کیک استفاده کنید. نوش جان!
پاناکوتا انار
این دسر بسیار خوشگل و خوش طعم هست و طرز تهیه راحتی هم دارد که میتواند گزینه مناسبی برای شب یلدا باشد.
مواد لازم
- ۴۰۰ گرم خامه صبحونه
- ۱ و ۱/۲ لیوان شیر
- ۱/۲ لیوان شکر
- ۲۰ گرم ژلاتین
- ۱/۲ قاشق چایخوری وانیل
- ژله انار به مقدار لازم
- انار به مقدار لازم
طرز تهیه:
۱. ابتدا شیر و خامه را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید و هم بزنید. سپس پودر ژلاتین و شکر را اضافه کنید و هم بزنید تا حل شوند. فقط دقت کنید حرارت حتما ملایم باشد تا مواد نجوشد.
۲. بعد از حل شدن ژلاتین مواد پاناکوتا آماده است. در آخر هم وانیل را اضافه کنید و هم بزنید. حالا مواد پاناکوتا را در ظرف مورد نظر بریزید و برای ۲ ساعت درون یخچال قرار دهید.
۳. بعد از بسته شدن مواد پاناکوتا، دانههای انار را روی پاناکوتا بریزید و سپس ژله انار را هم طبق دستور روی بسته درست کنید و روی انارها و پاناکوتا بریزید(دقت کنید مواد ژله داغ نباشد که مواد پاناکوتا آب نشود) و برای مدت ۲ ساعت درون یخچال قرار دهید. در نهایت دسر پاناکوتای اناری ما آماده است.
بارک شکلاتی و انار
یکی دیگه از خوردنی های یلدایی دسر بارک شکلاتی هم مانند مواردی که در بالا آموزش دادیم، بسیار خوشمزه است و طرز تهیه راحتی دارد.
مواد لازم:
- شکلات تختهای: یک بسته(به مقدار دلخواه)
- شکلات سفید: نصف بسته(به مقدار دلخواه)
- بیسکوییت پتیبور: بهمقدار لازم
- انار دانه شده: برای تزئین
طرز تهیه:
۱. ابتدا کف ظرف مورد نظر را سلفون بکشید. سپس بیسکوییتها را کف ظرف، یک لایه بچینید.
۲. سپس شکلات قهوهای و سفید را در ظرفهای جداگانه آب کنید. شکلات قهوهای آب شده را روی بیسکوییتها بریزید و بعد شکلات سفید آب شده را بریزید. حالا با یک سیخ چوبی و یا هر وسیلهی دیگری روی شکلاتها طرح بکشید تا حالت ابروباد شود.
۳. در آخر هم دانههای انار را روی دستمال کاغذی آشپزخانه بریزید تا خیسی و آب اضافی آن گرفته شود، این کار به دلیل این است که رنگ سفید شکلات را تغییر ندهد. بعد دانههای انار را روی شکلات بریزید. میتوانید از خلال پسته هم برای تزئین استفاده کنید. دسر را در یخچال قرار دهید تا زمانی که شکلات کاملا سفت شود. میتوانید نوش جان!
چیزکیک انار
و در آخر طرز تهیه پرطرفدارترین خوردنی های یلدایی را برایتان آوردهایم. این دستور تهیه چیزکیک انار، نیاز به فر ندارد و با بیسکوئیت تهیه میشود. البته اگر بیسکوئیت دوست نداشتید، میتوانید از کیک استفاده کنید.
مواد لازم:
- بیسکوئیت پودر شده ساقه طلایی ساده:۱بسته
- پنیر ماسکارپونه یا خامهای ۳۵۰ گرمی کمنمک: ۱عدد
- خامه پاکتی: ۱عدد
- پودر ژلاتین: ۲قاشق
- کره آب شده: ۵۰ گرم
- پودر ژله انار: ۱ عدد
- شکر: ۱قاشق
- دانه انار: به میزان لازم
- قالب کمربندی
طرز تهیه:
۱. ابتدا بیسکوئیتهای پودر شده را با کره آب شده مخلوط کنید. سپس کف قالب کمربندی را سلفون بکشید و مخلوط بیسکوئیت و کره را در کف قالب بریزید و با ته لیوان آن را حسابی فشرده کنید و بعد، نیم ساعت در فریزر قرار دهید.
۲. پنیر و خامه را باهم مخلوط کنید، سپس پودر ژلاتین و شکر را اضافه کنید و هم بزنید. مواد را روی بیسکوئیتها در قالب بریزید و در یخچال بگذارید تا سفت شود و یا به اصطلاح، خودش را بگیرد.
۳. در مرحله آخر پودر ژله را آبجوش و آب سرد مخلوط کنید. دانههای انار و ژله را در قالب روی مواد بریزید و در یخچال بگذارید تا ببندد.
چیزکیک انار یلدایی شما آماده است. نوش جان!