سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

  • کد خبر : 381960
  • 14 بهمن 1399 - 4:12
سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

برترین‌ها: نکته جالب در خانواده امام این است که تنها نوادگان پسری مشهور نیستند و زهرا و نعیمه اشراقی هم چهره‌های رسانه‌ای به حساب می‌آیند هر چند که نماد و سخنگوی همه خانواده سید حسن است؛ این مطلب مروری مختصر بر حضور و حیات وابستگان خانواده آیت‌الله خمینی، رهبر فقید جمهوری اسلامی دارد.

بعد از رحلت امام اداره بیت ایشان بر عهده سید احمد خمینی بود. حاج احمد آقا تا ۵ سال و ۹ ماه پس از ارتحال حضرت امام زندگی کرد و در روز‌های پایانی سال ۷۳ از دنیا رفت. احمد خمینی بعد از ارتحال امام لقب «یادگار امام» به خود گرفت. سید احمد خمینی جایگاه ویژه‌ای نزد امام داشت و بسیاری او را صندوقچه اسرار رهبر فقید انقلاب می‌دانستند.

تصدق بانو قدس ایران

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

خدیجه ثقفی همسر آیت الله خمینی، دختر یکی از متمولین دوران خود بود که در ۱۲ بهمن ۵۷ بعد از سال‌ها دوری اجباری از وطن همراه با آیت‌الله خمینی به ایران بازگشت و در ۱ فروردین ۱۳۸۸ در سن ۹۶ سالگی در بیمارستان خاتم‌الانبیا تهران در گذشت.


سیدحسن؛ نوه‌ای در مسیر پدربزرگ

بعد از وفات یادگار امام در سال ۷۳، بیت امام خمینی، توسط فرزند ارشد سید احمد  یعنی سید حسن خمینی اداره می‌شود. سید حسن فرزند بزرگ سید احمد، متولد سال ۱۳۵۱ در شهر قم است. او با دختر آیت‌الله سید محمد موسوی بجنوردی ازدواج کرده است. حاصل این ازدواج ۴ فرزند با نام‌های احمد، نرگس، فرشته و هادی است.

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

ایشان روز‌های خود را به تدریس، تعلیم و تحقیق می‌گذراند و هرچه بیشتر به جایگاه ممتاز دینی نزدیک می‌شود. او از سال ۹۰ تدریس خارج فقه را آغاز کرده است. سال ۹۴ برای حسن خمینی سال ویژه‌ای بود. او تصمیم گرفت در انتخابات مجلس خبرگان شرکت کند، اما صلاحیت وی مورد تایید نهایی قرار نگرفت. کم‌کم به غیر سالی چند مصاحبه با «جماران» حضور سیاسی‌اش کمرنگ شده.


علی و یاسر، برادران کوچک سیدحسن

سید حسن خمینی دو برادر دیگر نیز دارد. یاسر و علی دیگر فرزندان سید احمد  هستند. سید یاسر، برعکس برادران دیگر خود کمتر رسانه‌ای است، اما در عین سکوت رسانه‌ای، او سیاسی‌تر از برادران دیگر خود است. سید یاسر، با سیده حورا صدر، دختر سید محمد صدر -معاون کمال خرازی، وزیر امور خارجه در دولت اصلاحات، ازدواج کرده است. حیات سیاسی سید یاسر کمی متفاوت است.

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

سید علی خمینی آخرین فرزند سید احمد است. او هم راه پدر بزرگ، پدر، عمو و برادارن خود را رفته و همچون آنان معمم شده است. سید علی خمینی، برخلاف یاسر حضور پررنگی در فضای اجتماعی دارد.

در غیاب حسن خمینی، او مسئول اداره بیت حضرت امام است. علی سعی می‌کند خود را در قامت یک تئوریسین و نظریه پرداز معرفی کند، و این را می‌شود در سخنان او مشاهده کرد. او داماد سید جواد شهرستانی است که خود داماد آیت الله سیستانی، مرجع عالی شیعه مقیم نجف است بدین ترتیب علی خمینی حلقه اتصال دو بیت خمینی و سیستانی شده است و شاید دو مکتب قم و نجف.


فرزند آیت‌الله سید مصطفی

نواده دیگر و البته بزرگ‌تر که در سال‌های آغازین جمهوری اسلامی مورد توجه بود و این سال‌ها در سکوت کامل زندگی می‌کند، سید حسین است. سیدحسین تنها فرزند پسر سیدمصطفی خمینی است. مصطفی خمینی فرزند ارشد امام خمینی بود که قبل از انقلاب از دنیا رفت.

سیدحسین که بنا بر توصیه امام خمینی معمم شده بود، علاقه فراوانی به سیاست داشت و بعد از پیروزی انقلاب به طور رسمی وارد فضای سیاسی کشور شد. حضور او در فضای سیاسی کشور، اما با حاشیه‌های فراوانی همراه شد. او به لحاظ سیاسی از بنی صدر حمایت می‌کرد و با گفتمان «ولایت فقیه» زاویه داشت.

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

در کنار نوه‌های پسری امام خمینی که سعی در ادامه دادن راه ایشان به ویژه در حوزه‌های علمیه داشته‌اند، نوه‌های دختری رهبر فقید انقلاب مسیر متفاوتی را طی کردند. خانم‌ها زهرا، فریده و صدیقه سه دختر امام هستند که فرزندان آنان در بعضی مواقع خبر ساز شده‌اند.

زهرا مصطفوی، فعال‌ترین دختر امام و شاید سیاسی‌ترین چهره خاندان رهبر فقید انقلاب باشد. او دبیرکل تشکل جمعیت زنان جمهوری اسلامی و همسر مرحوم دکتر محمود بروجردی است.


اشراقی‌های خبرساز

رسانه ای‌ترین خانواده منتسب به خاندان امام خمینی متعلق به دختر ایشان- خانم صدیقه مصطفوی است. همسر او مرحوم آیت الله شهاب الدین اشراقی بود که در سال ۶۱ بر اثر سکته درگذشت. از مرحوم اشراقی چهار دختر و سه پسر باقی مانده است. دختران زهرا، عاطفه، نفیسه و نعیمه نام دارند و پسران محمد تقی، علی و مرتضی.

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

از میان فرزندان آیت‌الله اشراقی زهرا و نعیمه چهره‌های شناخته شده‌تری هستند و نام آن‌ها بار‌ها و بار‌ها در رسانه‌های مختلف شنیده شده است. زهرا اشراقی همسر دکتر سید محمدرضا خاتمی است. پزشک، سیاست مدار و جانباز جنگ تحمیلی.

نعیمه اشراقی در کنار زهرا دیگری نوه خبرساز امام خمینی است. او با مشکلاتی که به دنبال فعالیت‌های فیس بوکی اش ایجاد شده بیشتر شناخته شد. اولین ماجرا مربوط به تصویر دخترش (نعیما طاهری) بود، زمانی که در کانادا در حال دریافت جایزه بود. دستکاری مادرش روی عکس او حاشیه‌های زیادی را برای نعیمه اشراقی ایجاد کرد. او عروس مرحوم آیت الله طاهری امام جمعه فقید اصفهان است.

در کنار این دو دختر، علی و مرتضی اشراقی دیگر فرزندان مشهور این خانواده اند. علی علاقه فراوانی به فعالیت‌های سیاسی دارد و در اکثر مواقع در مراسم‌های رسمی در کنار فرزندان دایی خود یعنی حسن، یاسر و علی حضور دارد. وی پس از سال‌ها فعالیت در شهرداری در انتخابات مجلس هشتم قصد ورود به عالم سیاست را داشت، اما با رد صلاحیت شورای نگهبان روبه رو شد.

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

مرتضی اشراقی که ملبس به لباس روحانیت است فعالیت زیادی در فضا‌های مجازی دارد نیز همچون برادر خود تصمیم گرفت وارد فضای سیاسی شود و در انتخابات مجلس دهم حضور پیدا کرد. مرتضی اشراقی نیز از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد و نتوانست به عنوان نامزد در انتخابات حضور پیدا کند.


کم‌حاشیه‌ها

فرشته اعرابی دیگر نوه امام خمینی و تنها فرزند فریده مصطفوی است. فریده مصطفوی دومین دختر امام است. او در سال ۱۳۳۳ با حاج محمد حسن اعرابی ازدواج کرد. خانواده اعرابی کوچکترین و کم حاشیه‌ترین را در بین نوادگان امام به خود اختصاص داده‌اند.

سرنوشت خاندان آیت‌الله خمینی؛ وارثان سه دهه اتوریته

با همه تنوع فکری و سیاسی که در خانواده امام وجود دارد سید حسن را می‌توان برآیند همه دانست. چندان که پس از اهانت به او در سال ۸۹ صادق طباطبایی که معمولا کمتر وارد مجادلات سیاسی می‌شد به صراحت موضع گرفت و سید حسن را نماد و سخنگوی بیت امام معرفی کرد.

منبع: عصر ایران، خبر آنلاین

لینک کوتاه : https://www.news.ir/?p=381960

ثبت نظر

-