چسبندگی رحم؛ علائم وروش های تشخیص آن

  • کد خبر : 375008
  • 12 تیر 1400 - 8:10
چسبندگی رحم؛ علائم وروش های تشخیص آن

نیوز: رحم از سه لایه تشکیل شده که لایه داخلی آن درایجاد خونریزی قاعدگی نقش دارد. چسبندگی‌رحمی یکی از علل و عواملی است که می تواند مانعی جدی در مسیر بارداری زنان باشد. چسبندگی‌رحم از جمله مهم ترین مشکلاتی است که برای برخی از زنان رخ می دهد و بصورت اکتسابی ایجاد می شود . چسبندگی نوع اول اگر در رحم اتفاق بیفتد زنان ممکن است دچار نازایی شوند، چرا که بافت داخل رحم محل لانه‌گزینی جنین است و با آسیب دیدن آن خطر نازایی به وجود می‌آید. همچنین ممکن است موجب سقط‌های مکرر یا درد‌های زیر شکم یا قطع قاعدگی شود.

چسبندگی نوع دوم

آن چسبندگی که بین مردم مصطلح است در واقع چسبندگی لگن است که در اطراف رحم یا بیرون از آن اتفاق می‌افتد که بین رحم، تخمدان‌ها، جداره روده و جداره شکم یا جداره لگن چسبندگی ایجاد می‌کند. باز هم عفونت‌ها در صدر علل به وجود آمدن این عارضه هستند. عفونت‌های ناشی از میکروب «کلامیدیا» یکی از علت‌های این چسبندگی است.

 

چسبندگی نوع دوم رحم

چسبندگی داخل رحمی در شرایط معمولی برای هیچ زنی اتفاق نمی‌افتد، چرا که پوشش درونی رحم یا مخاط آندومتر به طور طبیعی و مرتب ایجاد می‌شود و ریزش می‌کند که باعث به وجود آمدن قاعدگی می‌شود. اما گاهی اوقات تحت شرایطی این مخاط از بین می‌رود و کم‌کم به دلیل فقدان آندومتر، قسمت‌های مختلف داخلی رحم به هم می‌چسبد که به اصطلاح به آن «نشانگان آشرمن» گفته می‌شود.

>>>بیشتر بخوانید:

افتادگی رحم؛ دلایل و درمان آن

بیماری‌هایی که می‌تواند ابتلا به چسبندگی‌رحم را زیاد کند

یکی از بیماری‌هایی که می‌تواند احتمال ابتلا به چسبندگی‌رحم را زیاد کند آندومتریوز است که در این بیماری، بافت داخل رحم بیرون از رحم ایجاد می‌شود و می‌تواند چسبندگی زیادی را داخل لگن ایجاد کند.

 Uterine adhesions

در عفونت‌های ناشی از بیماری سل و نیز در کسانی که آپاندیسیت کهنه دارند و دیر به آن رسیدگی شده یا سوراخ شده است، همچنین در زنانی که اعمال جراحی شکمی داشته‌اند یا به عنوان نمونه، روده‌شان مورد جراحی قرار گرفته، ممکن است چسبندگی در لگن و شکم ایجاد شود. ایجاد بیماری‌های شکمی مانند آپاندیسیت در افراد اجتناب‌ناپذیر است و هیچ‌کس نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد، ولی توصیه می‌کنیم که برای هر نوع بیماری، هر چه زودتر اقدام و از پیشرفت آن جلو‌گیری شود.

دلایل ایجاد چسبندگی

ایجاد هر گونه آسیب، زخم یا عفونتی در داخل دیواره رحم می‌تواند بهانه‌ای برای آغاز چسبندگی رحمی باشد. به عبارتی، چسبندگی رحم به موقعیتی اطلاق می‌شود که در بافت دیواره پوششی رحم، زخم‌هایی ایجاد شود. چسبندگی رحم اغلب بعد از زخم در حفره رحم مانند اتساع و کورتاژ اتفاق می‌افتد که برای ختم حاملگی یا سقط جنین، خون ریزی بیش از حد رحم بعد از زایمان یا دیگر شرایط ژنتیکی ایجادمی شود. دلایل دیگر ممکن است مربوط به جراحی‌های سرپایی باشد که بافت‌هایی مانند پولیپ یا فیبروم یا آندومتریت (عفونت لایه رحم) را از بین می‌برد. شرایط درمان چسبندگی رحم با فیبروم‌های رحمی یا پولیپ‌های آندومتر متفاوت است.

علایم و درمان چسبندگی رحم

علایم چسبندگی‌رحم

زنان مبتلا به چسبندگی‌رحم ممکن است هیچ علامتی را تجربه نکنند، اما برخی از خانم‌ها فقط ممکن است چرخه قاعدگی نامنظم، خون ریزی سبک یا نداشتن قاعدگی را تجربه کنند.

مهم‌ترین پیامد چسبندگی‌رحم

از مهم‌ترین آثار چسبندگی‌رحم می‌توان به ناتوانی در بارداری یا سقط مکرر اشاره کرد. در موارد نادرتر، ممکن است جریان قاعدگی توسط چسبندگی‌ها مسدود شود و باعث درد لگن یا دیسمنوره (دوره‌های قاعدگی دردناک) شود.

راه‌های تشخیص چسبندگی‌رحم

چسبندگی رحم معمولاً با روش اشعه ایکس به نام هیستروسالپنگوگرام (HSG) تشخیص داده می‌شود که از یک سوند کوچک که در دهانه رحم قرار می‌گیرد برای پمپ کردن رنگ داخل رحم استفاده می‌شود. در سونوگرافی شور، یک محلول شور در داخل حفره رحم وارد و سونوگرافی انجام می‌شود که می‌تواند چسبندگی را نیز تشخیص دهد. همچنین با هیستروسکوپی می‌توان چسبندگی داخل رحمی را تشخیص داد.

درمان

به طور کلی از هیستروسکوپ برای از بین بردن چسبندگی داخل رحمی استفاده می‌شود، اگرچه هنوز داده‌های زیادی وجود ندارد که اثبات این روند احتمال سقط جنین را کاهش می‌دهد. در موارد شدید، ممکن است بیش از یک روش برای درمان موفقیت آمیز چسبندگی رحم انجام شود.

هیستروسکوپ برای از بین بردن چسبندگی داخل رحمی

افزون بر این، ممکن است پزشک برای جلوگیری از ایجاد دوباره چسبندگی، هورمون یا NSAIDS (دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی) تجویز کند و گاهی اوقات جراح ممکن است توصیه کند که یک سوند پلاستیکی ساختاری را درون رحم برای چند روز یا حتی چند هفته نگه دارید تا دیوار‌ها حفظ شود.

لینک کوتاه : https://www.news.ir/?p=375008

ثبت نظر

-