کله پاچه؛ غذایی چرب و پرانرژی/ دانستنی ها و تاریخچه

  • کد خبر : 248093
  • 11 آبان 1399 - 11:11
کله پاچه؛ غذایی چرب و پرانرژی/ دانستنی ها و تاریخچه

کله پاچه یکی از غذاهای سنتی و مورد توجه ایرانیان است. تاریخچه کله پاچه به سال ها پیش باز می گردد در تازه ترین کشفیات باستان شناسان در فاصله سه کیلومتری شهر سنخواست واقع در خراسان شمالی منجر به کشف یک دست کله پاچه چهار هزار ساله شد که در کنار قبر باستانی قرار داشت. هیأت باستان شناسی ایران و ایتالیا در محوطه ای به نام «چلو» به دو قبر برخورد کردند که در هرکدام از این قبور یک سر گوسفند و چهار پاچه قرار داشت.

طبق این شواهد می توان به این نتیجه رسید که کله پاچه غذایی باستانی و همچنین محبوب میان ایرانیان بوده است که سالیان طولانی است که طبخ و مصرف می شود.

 

آشپزی

کله پاچه از پختن سر و پاهای گوسفند تهیه می شود و اجزای دیگرش شامل: بناگوش، زبان، مغز، گوشت صورت و پاچه ها است.

آب این غذا بعنوان پیش غذا همراه با نان خورده شده مصرف می شود و همچنین نوع طبخ و پخت آن به صورت دیزی بوده و زمان بر است.

برخی افراد برای هضم راحت تر، آن را به همراه آبلیمو و دارچین مصرف می کنند. زمان مناسب برای صرف این غذا صبح است و دلیل آن نیز بخاطر کلسترول و چربی زیاد می باشد.

 

سالم درآوردن مغز کله پاچه | نکاتی پیرامون سالم درآوردن مغز کله پاچه

 

کله پاچه با وجود اینکه سرشار از مواد مغذی و مفید برای بدن میباشد اما دارای کلسترول و چربی فراوانی است به طوری که هر ۱۰۰ گرم از آن دارای میانگین ۱۵۰ کالری است و هر ۱۰۰گرم آن ۲۰۰۰ کیلو کلسترول را دارا میباشد.

افرادی که در گذشته این نوع غذاها را مصرف میکرده اند دارای فعالیت فراوان بودند و در کارهای روزمره خود، تمام کالری و کلسترول این غذاها را میسوزاندند و به همین علت مشکلی برایشان رخ نمی داد.

اما متاسفانه امروزه با مشکل بی تحرکی در افراد جامعه مواجه هستیم و مصرف این نوع مواد غذایی مشکلات فراوانی را برای افراد مصرف کننده به وجود خواهد آورد.
شاید دانستن آداب مخصوص خوردن یک غذای تاریخی و محبوب مثل کله پاچه برایتان جالب باشد، که هنوز برخی از آن آداب در زمان خوردن آن رعایت می شود.

 

تاریخچه طرز تهیه کله پاچه؛ غذایی چرب و پرانرژی

بهترین زمان مصرف

کله پاچه را برای ناهار یا وعده صبحانه می خوردند اگر برای صبحانه، کله پاچه سرو کردید، بهتر است در وعده ناهار، یک غذای سبک گیاهی بخورید. توجه داشته باشید که این غذا را به‌هیچ‌ وجه نباید برای شام، سرو کرد. زیرا موجب بی‌خوابی و ناراحتی‌های معده می‌شود. بهترین زمان مصرف در فصول سرد سال است؛ زیرا خوردن آن در روزهای گرم تابستان یا در نواحی گرمسیر، احساس سنگینی بیشتری ایجاد می‌کند و دیرتر هضم می‌شود.

 

تاریخچه کله پاچه

فواید کله پاچه

اجزای مختلف کله پاچه، منبع غنی ویتامین‌های گروه B، روی، آهن و پروتئین هستند. پروتئین موجود در این غذا به رشد و ترمیم بسیاری از بافت‌‌های بدن کمک شایانی می‌کند. خوردن یک وعده کله پاچه در ماه، می‌تواند بخش عمده‌ای از نیاز بدن شما به ویتامین را تامین کند. به‌طور کلی می‌توان گفت که پاچه و زبان، قسمت‌های مفید کله پاچه هستند، در حالی که مغز و چشم، مضرترین بخش‌های کله پاچه به شمار می‌آیند.

بناگوش و مغز: گوشت صورت یا همان بناگوش، دارای پروتئین زیادی است و مغز گوسفند، سرشار از ویتامین B۱۲ است.

زبان گوسفند: زبان گوسفند، منبع غنی ویتامین‌‌های گروه B به‌خصوص ویتامین B۱۲ است و همان طور که می‌دانید این ویتامین‌ها نقش‌های مفید زیادی برای بدن دارند که در میان آن‌ها می‌توان به خون‌سازی و بهبود عملکرد سیستم عصبی اشاره کرد. کالری ۱۰۰ گرم زبان گوساله حدود ۱۳۰ کیلوکالری انرژی و ۱۰۰ گرم زبان گوسفند حدود ۲۶۰ کیلو کالری انرژی است.

پاچه گوسفند: طبع پاچه گوسفند سرد است و رقیق کنندگی خون، درمان یبوست، التیام زخم‌‌‌های داخلی، ترمیم استخوان‌های شکسته، درمان پوکی استخوان، درمان تب، درمان سستی روده و خونریزی بواسیر و افزایش شیر مادر از جمله خواص آن است.

کله پاچه، حاوی ماده مغذی به نام کوآنزیم Q۱۰ است که در واقع نوعی آنتی‌اکسیدان قوی است. این ماده مغذی از طریق دفع مواد مضر تولید شده در بدن و جلوگیری از آسیب سلول‌ها نقش بسیار مهمی در بدن ‌‌را ایفا می‌کند. استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماری‌های فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون و انواع سرطان از دیگر فواید کوآنزیم Q۱۰ هستند.

 

تاریخچه کله پاچه


مضرات کله پاچه

* ویتامین‌های گروه B حلال در چربی هستند و جذب آن‌ها در کبد انجام می‌شود. به همین دلیل، مصرف بیش از حد کله پاچه، خطرات زیادی برای کبد دارد.
* چربی موجود در چشم از نوع چربی ترانس است و برای بدن بسیار مضر است.
* چربی کله پاچه بسیار بالا است و بهتر است افرادی مبتلا به مشکلات قلبی عروقی یا افراد چاق از زیاده‌روی در خوردن این غذا اجتناب کنند.
* با وجود دارا بودن پروتئین و ویتامین‌ها، کالری بسیار زیادی دارد و به همین علت نباید در مصرف آن زیاده‌روی کرد. دو ساعت پیاده‌روی پس از خوردن، ورزش و تحرک زیاد کمک می‌کنند تا این غذا بهتر هضم شود.
* این خوراک سرشار از کلسترول و اسیدهای چرب مضر است. همان طور که می‌دانید کلسترول، یک نوع چربی است که در عروق خونی بدن، رسوب می‌کند و در نهایت منجر به انسداد و گرفتگی رگ می‌شود. بنابراین مصرف زیاد کله پاچه، خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی، سکته و دیگر بیماری‌های مزمن را به‌همراه دارد.
* مغز گوسفند، بیشترین محتوای کلسترول را دارد. جالب است بدانید که کلسترول مغز گوسفند، معادل ۸ زرده تخم‌مرغ است و غذایی بسیار چرب به شمار می‌آید. پس اگر مشکل چربی خون، کلسترول یا اسید اوریک بالا دارید یا مبتلا به نقرس یا ناراحتی کلیوی هستید، در خوردن این غذا زیاده‌روی نکنید.
* بسیاری فکر می‌کنند که کله پاچه برای ناراحتی‌‌‌های مفصلی و آرتریت، مفید است؛ اما این یک باور غلط است و محتوای بالای چربی‌‌های اشباع و ترانس موجود در آن، التهاب را تشدید می‌کند و به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

* مصرف کله پاچه در بارداری:

در صورت مصرف کله پاچه در سه ماهه اول و دوم بارداری، ذائقه بانوان به‌سمت غذاهای چرب و پرکالری می‌رود و در نتیجه آن‌ها دچار اضافه وزن می‌شوند که مشکلات زیادی را در بارداری به وجود می آورد. افزایش استرس، به خطر انداختن سلامت جنین و دیرهضم بودن از دیگر مضرات آن در این دوران است.

طرز تهیه کله پاچه :

 

تاریخچه کله پاچه

روش پخت کله پاچه

مواد لازم :

کله پاچه ۱ دست
پیاز بزرگ ۲ عدد
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
سیر ۲-۳ حبه
چوب دارچین ۱ تکه
نخود در صورت تمایل نصف پیمانه

 

نیوز

طرز تهیه کله پاچه خانگی :

ابتدا آن را  بشویید و تمیز کنید. سپس آن را داخل قابلمه ای بزرگ قرار بدهید و روی آن بریزید زمانی که آب جوشید آب آن را خالی کنید و بعد داخل قابلمه یک عدد پیاز بزرگ را ریز خرد کنید و با کمی روغن تفت بدهید تا پیازها سبک شوند. سپس سیر رنده شده را به آن اضافه کنید و تفت بدهید و سپس کله پاچه را به آن اضافه کنید و هم بزنید.

اجازه بدهید آب آن بجوش بیاید و بعد کف آن را بگیرید و دور بریزید مقداری فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کنید و بگذارید با شعله ملایم بپزد.

۱ ساعت به پایان پخت مقداری نمک به آن اضافه کنید تا با جوشیدن نمک به خورد آن برود و خوشمزه شود. در پایان بچشید اگر نمک و یا فلفل آن کم بود به آن اضافه کنید.

می توانید در مرحله ی آخر مقداری از روغن آن را بگیرید و داخل تابه ای بریزید و ۱ تکه چوب دارچین به آن اضافه کنید و خوب تفت بدهید تا مقداری سرخ شوند. و در پایان روی غذا بریزید.

 

نیوز

نکات طلایی برای پخت کله پاچه :

• دقت کنید زمان خرید، از کله ی بره و تازه باشد.

• ریختن دارچین داخل غذا کاملا اختیاری است و می توانید آن را حذف کنید.

• بعضی ها مقداری نخود هم داخل این غذا می ریزند که در این صورت باید نخودها را از شب قبل خیس کنید و همان ابتدای کار به همراه کله پاچه آن را بپزید.

• اگر نمک ابتدای کار اضافه شود غذای شما دیر می پزد و اگر خیلی دیر اضافه کنید گوشت های آن بی نمک و بی مزه می شوند. بنابراین ۱ ساعت قبل از پایان پخت اضافه کنید تا به خورد گوشت ها برود و خوشمزه شود.

• در زمان پخت از آب لیموی تازه استفاده کنید تا مقداری از چربی آن را از بین ببرد.

>>>خبر مرتبط:

 

لینک کوتاه : https://www.news.ir/?p=248093

برچسب ها

ثبت نظر

-